Maria Montessori se je že v 19. stoletju zavedala, da najpomembnejša leta niso tista na fakulteti, ampak najzgodnejša, saj človeka najbolj oblikujejo.

Otrok naj bi v najbolj zgodnjem obdobju od (0 do 6 let) posedoval tako imenovani “srkajoči um“. Ta zmožnost naj bi otroku omogočala, da informacije vpija s takšno lahkoto kot goba vodo. Zato je v tem obdobju zelo pomembno v kakšnem okolju deluje otrok, kako je to okolje prilagojeno njegovi razvojni stopnji in kakšne informacije prejema.

Primerjava vrtca z elementi pedagogike montessori s klasičnim vrtcem

V Vrtcu JANA so prostori urejeni tako, da otrokom omogočajo kar največjo mero samostojnosti, materiali pa so otrokom prosto dostopni na policah, da jih lahko izberejo takrat, ko imajo za njih interes. Kadar smo za učenje določene stvari zainteresirani, se o tej stvari naučimo več. Nemogoče je namreč pričakovati, da bo vse otroke v istem dnevu, ob isti uri zanimala ista stvar, kakor glede na pretežno skupinske aktivnosti pričakujejo v klasičnih vrtcih.

Otroci v Vrtcu JANA (Hiša otrok nad Krko) pospravljajo materiale za seboj, si pripravljajo obroke, čistijo okna, slikajo, se učijo hoditi na stranišče, oblačiti bundo, obuvati čevlje in koncentrirano delajo z materialom. Mogoče se komu zdijo te dejavnosti nepomembne, vendar opazovanja Marie Montessori kot tudi novejše znanstvene raziskave kažejo, da nič ni v umu, kar prej ni bilo v rokah. Otrok se oblikuje skozi delo.

Pedagogika montessori ni modna muha

Pedagogika montessori je stara več kot 100 let, število šol in vrtcev, ki uporabljalo metode pedagogike montessori pa se povečuje tako po svetu, kakor tudi v Sloveniji.

Razlogi zakaj je temu tako, so preprosti, način dela, ki izhaja znanstvenega nepristranskega opazovanja otrok očitno otrokom pomaga razviti kar največ potenciala.

Naj omenimo še nekaj znanih, ki so se kalili v montessori ustanovah; Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla), Jeff Bezos (ustanovitelj spletnega giganta Amazona), igralec George Clooney, Ana Frank (avtorica dnevnika Ane Frank), sinova princese Diane princ William in princ Harry, ter sedaj tudi princ George in mnogi drugi.

V kolikor bi se želeli oglasiti pri nas na informativnem dnevu, nas pokličite na 041 371 541 ali nam pišite na uprava@vrtec-jana.si.